A város magyar kulturális terei

Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményt 1958-ban alapította Magyarkanizsa Önkormányzata. A ma 20 dolgozót foglalkoztató intézmény a régió olyan jelentős magyar kulturális intézménye, amely évente több mint 200 rendezvénnyel és 20 000 látogatóval dicsekedhet. A korszerűen felszerelt intézmény főépülete az 1987-ben átadott Művészetek Háza, melynek 320 nézőt befogadó nézőtere és 14 × 14 m-es színpada teret ad sok színházi, zenei és irodalmi műsornak. A Cnesa megalakulása óta tagja a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek. Intézményként felvállalt sok közösségi programot, és a minőségi kultúra terjesztése mellett kötelezte el magát. Gyakran hiánypótló tevékenységeket, közművelődési képzéseket szervezett, és mind a múltban, mind pedig napjainkban a felnőttképzés egyik legjelentősebb (ha nem az egyetlen) vajdasági magyar intézménye. Magyar nyelvű képzéseire az egész Vajdaság területéről, a szórványból és a tömbből is érkeznek hallgatók. Széles körű partneri kapcsolatai – az országban és az országhatáron túl – lehetővé teszik számára a gazdag programcserét, így a helyi amatőr kezdeményezésekkel együtt bőséges programválasztékot kínálhat a közösségnek. Az intézmény keretein belül működik A Dobó Tihamér Képtár és a Kultúra Filmszínház is. A felsoroltakból kitűnik, hogy a Cnesa a vajdasági magyarság kiemelten fontos intézménye, hiszen a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás terén is egyaránt szolgálja a magyar közösséget. 

A Cnesa OMI elérhetősége és munkatársai:

Cím: Fő tér 9, 24420 Magyarkanizsa

Telefon: +381 (0) 24 873 043

Igazgató: cnesa@cnesa.rs

Titkár: titkarcnesa.rs

Művészetek Háza: theater@cnesa.rs

Dobó Tihamér Képtár: galeria@cnesa.rs

Oktatási egység: edukacija@cnesa.rs

Jegyrendelés: ticket@cnesa.rs

Színpadi technika: techno@cnesa.rs

Művészetek Háza 

A 2001-ben átadott és azóta a Cnesa OMI keretében működő Művészetek Háza, a minőségi kultúra kiépítésének céljával indult és az azóta eltelt évben elsősorban e minőség őrzése volt kiemelt célunk.

Éves szinten átlagosan 200 rendezvényt szervez a Művészetek Háza, és az átlagos össznézőszám meghaladja Magyarkanizsa város összlakosságának számát /cca 17.000 néző évente/, ami átlag cca 85 nézőt jelent eseményenként. Műsoraink a Művészetek Háza előcsarnokában /kiállítások/, nagyszínpadán /320 ülőhely/, kisszínpadán /160 ülőhely/ és pincéjében /100 ülőhely/ zajlanak.

Dobó Tihamér Képtár

Az első magyarkanizsai képtárnak már a neve is jelzi, hogy erős szálakkal kívánunk kötődni a néhai Dobó Tihamér – Cigonya szellemiségéhez.

Egyrészt tisztelegni szeretnénk a városunkban valaha élt legnagyobb festő-grafikus emlékének, akinek tragikus élete egybefonódott a régiónk történelmével és az itt élő közösségünk, a szikes Járás és a Tisza folyó közé ékelődött bácskai emberek sorsával.

Kultúra Filmszínház

A Kultúra Filmszínház a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény keretében működik 320 férőhelyes vetítőteremmel. A mozi filmrepertoárja a világ filmgyártásában meglévő törekvéseket/irányzatokat, próbálja követni, és helyet ill. teret ad az ifjú, és kortárs alkotóknak, fesztiváloknak. A műsorban rendszeresen helyet kapnak az új hazai filmek is. Bemutatásuk kis szemleszerűség formájában történik, vagy az egyes filmek piacra kerülésének rendjében. A múló időt kiálló filmértékeket a nagyon gazdag belgrádi filmmúzeummal, a Kinotekával együttműködve tudunk közönségünk elé tárni.

Régionális Kreatív Műhely

Az alapítástól kezdődően a sorozatos művészi műhelymunka mellett több saját produkciójú színdarab és zenemű valósult meg az intézmény által. A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt intézmény.

 24420, Magyarkanizsa, Fő tér 9.

 +381 - 24 / 48-79-200

 rka@sks.co.rs

 www.rka.rs

A város kulturális intézményei

József Attila Könyvtár

A Tisza menti magyarlakta települések között kiemelt szerepkörű az önálló intézményként 2001 óta működő, valójában 1962-ben a különféle egyesületek és dalárdák könyvgyűjteményéből alapított, jelentős könyvállománnyal rendelkező magyarkanizsai József Attila Könyvtár, amely a község tizenhárom településén gondoskodik az olvasó polgárok könyvellátásáról. Néhány éve az intézmény új, korszerű, minden igényt kielégítő épületbe költözött, ahol a könyvek tárolása és hozzáférhetősége egyaránt megoldott. A könyvtár egyben szervezője a jól bejáródott, színvonalas és igen látogatott rendezvényeknek (könyvbemutatók, irodalmi estek, kiállítások, irodalmi vetélkedők stb.) élő kapcsolatot alakítva az intézmény és olvasó között. A magyarkanizsai könyvtár ugyanakkor szinte egyedülálló módon népszerűsíti az irodalmat és az olvasási kultúrát, mégpedig a tanulóifjúság minden korosztályát felölelve (könyvtári órák, olvasónapló vezetése, felolvasási versenyek, külön gyermekprogramok). Végül, de nem utolsó sorban említendő, hogy hosszú évtizedek során ez a könyvtár biztosította a kellő hátteret az évenként ismétlődő Magyarkanizsai Írótábor megtartásához, ma pedig már rá hárul a programkoncepció elkészítése és a teljes szervezés lebonyolítása is. 

Damjanich utca 2.
Tel.:+381 24 4877-323

www.jab.org.rs

E-mail : jab@jab.org.rs

Facebook : jakmagyarkanizsa

Ifjúsági Otthon Magyarkanizsa

Glavna ulica 32.

Kontakt: Kovács V. Sára 0642325015
kanc.zamlade@kanjiza.rs

http://www.kanjiza.rs

A város nagyrendezvényei

Magyarkanizsa község Vajdaság-szerte ismert színvonalas kulturális életéről. Csak néhány a számos rendezvény közül, melyek legtöbbjét évente szervezik:

Magyarkanizsa Napja

Magyarkanizsa önkormányzata október 20-án ünnepeli a Község Napját, a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóját. Az ünnep fókuszában évek óta a helyi, községbeli értékek, kiemelkedő művészek, a közösséget összefogó, azt fejlesztő polgárok állnak.

Kanizsai Írótábor

Évente szervezik, szeptember elején, három napos rendezvény. A Népkertben kezdődik, koszorúzással, a Dobó Tihamér- Koncz István szobornál, majd írók, költők, kritikusok, illusztrátorok szakmai beszélgetéseivel, feliolvasásokkal, könyvbemutatókkal folytatódik.

Magyarkanizsai Jazz-fesztivál

évente szervezik, nemzetközi jellegű, két napos rendeívény

Hagyományos farsangi maszkabál

Szent István-napi újkenyér ünnep

Nemzetközi Kukoricafesztivál

Futó- és úszó maraton

Néprajzi, népzenei táborok