Magyarkanizsa gazdag termálvízi forrásait a múlt század elején fedezték fel juhpásztorok. Az állatok itatására kutat fúrtak, ahonnan kénes állagú víz tört fel. A köznép rögvest csodatévő vízként aposztrofálta, így a környék lakói már az első évben ide jártak fürdeni. A városi előkelők is gyorsan hasznot szerettek volna húzni a víz sikeréből, így már 1909-ben a vízmintákat elküldték a Királyi Vegyészeti Intézetbe. Kiderült, hogy a csodatévő víz tökéletesen alkalmas reumás panaszok kezelésére, izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére. Fogyasztása esetén bél- és gyomorpanaszok ellen kiváló orvosság.

Az üzleti lehetőséget Grünfeld Hermann, helyi téglagyáros látta meg benne elsőként, aki egy gyógyfürdő megnyitásáról ábrándozott. Szintén 1909-ben részvénytársaságot alapított, s a várostól megvásárolta a használati jogot harminc évre. A Grünfeld nem tétlenkedett, már 1913. augusztus 10-én ünnepélyes keretek között át is adta a közönségnek a Magyarkanizsai Csodakút Artézi Fürdőt. A létesítmény a maga idejében igen korszerűnek számított: számos szoba, fürdőkád kapott helyet az épületben, mindemellett gőzfűtés és villanyvilágítás biztosította a látogatók kényelmét. A mellette található kertben termálvizes úszómedence is épült ahol 30 kabin várta a fürdőzőket, akik a monarchia minden szegletéből látogattak ide a gyógyulás reményében.

Képek:

  1. Csodakút és Artézi fürdő Rt., Népkerti vigadó. Forrás: https://www.darabanth.com/

Grünfeld Herman, a Csodakút Ártézifürdõ Rt. alapítója a gyógyvizet levezette a Népkertbe. A gyönyörű környezetben, Reiss Zoltán tervei alapján épített gyógyfürdő 1913-ban nyílt meg a nagyközönség számára, amelyet a Monarchia legszebb üdülőhelyei közé soroltak.

  1. A fürdőépület. https://oldthing.de/
  2. Az Ártézi Fürdő előcsarnoka. Jogtulajdonos: Terleczky József Forrás: Balatoni Múzeum - Digitális gyűjtemény