Belül a körön

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ és a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület sikeres Transdia pályázati projektumának következtében, annak eredményein felbátorodva, illetve épülve a két érintett fél újabb program indításába fogott a mögöttünk hagyott évben. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, határon átívelő IPA-projektum, amelyet az Incircle (Belül a körön – sokszínűség és integráció) névre kereszteltek, a megváltozott munkaképességű emberek sikeres munkaerőpiaci integrálását segíti. A nyitókonferenciára a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban került sor, melyen a két partner egyesület is bemutatkozott.

A tavaly október elején induló és majd csak jövő januárban záruló pályázat teljes összege 148 700 euró, melynek oroszlánrészét az Európai Unió támogatása képezi, Magyarkanizsa Önkormányzata pedig a 15 százalékos önrészt adja az intézmény számára. Az elsődleges cél ezzel a pályázattal, hogy a munkaerőpiacról kiszoruló és megváltozott munkaképességű embereket támogassák a munkaerőpiaci integrációban. Ezen túl pedig a meglévő feltételek fejlesztése is szerepel a tervek között a határon átnyúló régióban.

A projektum szakmai vezetője, Szakács Ibolya elmondta, hogy a programon keresztül húsz megváltozott munkaképességű személlyel tudnak foglalkozni. Többféle kommunikációs eszköz által, előadásokkal, képzésekkel, konferenciákkal próbálják a nagy nyilvánossághoz közelebb hozni a megváltozott munkaképességű emberek lehetőségeit, képességeit. Egy teljes körű és átfogó ismereteket nyújtó információs hálózat létrehozásán dolgoznak.

Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója, valamint Fejsztámer Róbert városi polgármester köszöntötte először a jelenlévőket a nyitókonferencián. A központot a projektum szakmai vezetője, Szakács Ibolya; a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesületet pedig Harter Árpádné ügyvezető mutatta be.

Harter Árpádné elmondta, hogy az előző közös projektumban kutatást végeztek, melynek során egyértelművé vált, hogy a munkaadók nyitottak, azonban külső segítségre van szükségük a folyamatban. A munkaadók híján vannak az információknak, ezeket kapják meg a projekten keresztül. Az összegből még jut majd konferenciák, előadások megszervezésén túl a községbeli műhelyek felújítására és az eszközök beszerzésére.

Forrás: hetnap.rs       Fotó: Tóth Tibor

Egy jelentős ásatás leletei

Körülbelül másfél éve, 2019 októberében kezdték meg Magyarkanizsa, Zenta, valamint Ada község területein a földgázvezeték mentén azokat a mentőásatásokat, amelyek során jelentős régészeti értékekre bukkantak. A felmerülő területek a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet hatáskörébe tartoznak, bizonyos lelőhelyek pedig már ezelőtt is szerepeltek a régészeti dokumentációban. Ezúttal is újabb felfedezéseket tettek és a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban ezek a régészeti leletek meglátogathatóak. A járványügyi intézkedések miatt nem volt lehetőség arra, hogy a tervek szerint a március 15-ei ünnepség keretében nyissák meg a kiállítást, de már megtekinthető.

Silling Léda, a műemlékvédelmi intézet igazgatója mondta el, hogy több korszakból és többféle lelőhely feltárása zajlott. Magyarkanizsához legközelebb esik a martonosi Szarvas-tó melletti feltárás és az itt talált lelet volt az egyik legjelentősebb. Egy település maradványait, vermeket, kis erődítményt, vízelvezető árkokat találtak; ezeken túl pedig az egyik legjelentősebb leletet az egész ásatás során. Egy okkerfánkokból álló gyűjteményt találtak, ami több mindenre utalhat; ezt az anyagot festékanyagnak használták. A mennyiség, amivel általában a többi ásatáson találkozni szokás, egy kis tenyérnyi. Ebben az esetben azonban 63 fánkot találtak. Valószínűnek tartják, hogy kereskedelem zajlott itt, vagy kereskedelmi lerakat lehetett ott. Az igazgató hozzátette még, hogy hamarosan egy kötet is megjelenik, amiben részletesen elemzik az ásatásokat. Ezt a tervek szerint az év végén publikálják; az ásatások felelősei javában dolgoznak az anyagokon, amelyek majd könyv formájában látnak napvilágot, ily módon az érdeklődők pedig jobban utánajárhatnak majd annak, hogy mire bukkantak ezen a téren.

Mindegyik ásatás jelentős volt, egyszerre ötven régész volt helyszínen, akik azonnal vitákat, beszélgetéseket bonyolíthattak le egymás között. Van rá esély, hogy a folyamat folytatódjon Zenta határában, ahol egy templom és egy bronzkori település maradványai is fellelhetőek, ami ritkán történik meg.

A martonosi lelőhely remélhetőleg az év végéig védelem alá kerül. Addig is a járványügyi előírások mellett az érdeklődők megtekinthetik a kiállítást a Dobó Tihamér Képtárban a hónap végéig.

Forrás: magyarszo.rs             Fotó: Apczi Jenő

Gasztroajándék Magyarkanizsáról

Az elmúlt időszakban több helyen feltűnt a Kanizsa Gasztroajándék névvel ellátott termékcsoport. Egyre nagyobb tér jutott számára az internetes platformokon, de egy helyi kirakatban is ott vannak már a kreatív, ízléses csomagolásban lévő kis üvegecskék, amely különféle finomságokat tartalmaznak. Mindezek mögött a magyarkanizsai lakos, Csobanov Júlia áll, aki a Magyar Szónak mesélt több a termékekről és egyáltalán a márkanévről.

Júlia elmondta, hogy kézenfekvőnek találta a kanizsai gasztroajándékok készítését, mikor megszületett fejében az ötlet. Nagyon új még az egész, mindössze két hónapja indult el a saját oldala is a Facebook közösségi oldalán, ahol mindenki megtekintheti az általa készített termékeket. Júlia célja az, hogy egyszerre hozzon létre egészséges és egyéni ízvilágot. Számára motiváló hatással van, hogy megoszthatja másokkal az egészséges ételeket, de másoknál is felfedezte, hogy jobban szeretnének odafigyelni a táplálkozásra.

Természetesen a mai világ tempójában ez egy igen nagy kihívás, de pont ennek a folyamatnak a megsegítését tűzte ki célul, amikor elindította ezt a kezdeményezést. Egyszerre ügyel arra, hogy olyan ízeket alakítson ki, ami nem hétköznapi; viszont arra is figyel, hogy olyan elemeket alkalmazzon, amiket bár elérhető közelségben vannak, mégsem egyértelműek, mert időigényesek.

Termékei között találkozhatunk likőrökkel, mézben érlelt aszalványokkal, édes és sós kekszekkel, pácolt gyümölcsökkel, sajtokkal, befőttekkel, dzsemekkel, fűszerolajakkal és fűszervajakkal, granolával vagy épp fekete vegán sajttal is. Szeretné arra inspirálni a környezetét és a vásárlóit, hogy új ízekkel ismerkedjenek meg. A kínált áruk csomagolására is nagy hangsúlyt fektet, amelyek mind kézzel és nagy odafigyeléssel készülnek Júlia által.

Ez mellett kiemelte még: az is kiemelten fontos kritérium, hogy amit csak lehet, helyi termékből és tartósítószer-, illetve adalékanyagmentesen állítson elő. Termékeit egyébként néhány héten keresztül a Fő utca egyik üzlethelyiségének kirakatában is megtalálhatják az érdeklődők. A Facebookon a Kanizsa Gasztroajándék oldalon tekinthetik meg az érdeklődők!

Forrás és fotó: magyarszo.rs

Támogatás az idei év elsőszülöttjeinek

A város polgármestere, Fejsztámer Róbert a városházán fogadta az idei évben elsőként született gyermekek szüleit, egyúttal átadta vendégeinek az önkormányzat ajándékait. 50 ezer dináros egyszeri támogatást kaptak az érintett családok; a két nemrégiben született csecsemő, Börcsök Manuel és Mihalovic Petrovic Rejna szülei találkozhattak a városháza épületében a polgármesterrel.

Fejsztámer Róbert elmondta, hogy ilyen támogatásokat már korábban is, évekre visszamenőleg biztosítottak. Az ilyen kezdeményezések egyáltalán nem új dolgok és bíznak benne, hogy a továbbiakban is hangsúlyosak lesznek a családtámogatási programok és úgy általában a családorientált gondolkodásmód az önkormányzat részéről. Remélhetőleg a költségvetésen keresztül további módokon is meg tud majd mutatkozni ez a hozzáállás.

A város önkormányzata egy több évet felölelő támogatási formát is igyekszik biztosítani a jövőben. Egyébként a város a szülőket minden újszülött után 20 ezer dináros egyszeri támogatással és babacsomaggal támogatja.

A szülők is nyilatkoztak, Manuel édesapja Tamás elmondta, hogy már nagyon várták. Van egy nagyobb fia is, aki nagyon nyaggatta szüleit, de mindenki nagyon örül az új jövevénynek. A most kapott pénzügyi támogatást pedig félreteszik egy takarékszámlára, ha majd a kicsi eléri a 18 éves kort, saját maga döntheti el, hogy mire költi a pénzt. Rejna édesapja elmondta, hogy korábban már volt két lánya, viszont a mostani családjában az első gyermek érkezett most és már nagyon várták.

Magyarkanizsa önkormányzata a többgyermekes családok számára biztosítja az ingyenes óvodai és iskolai étkezést. A középiskolai tanulók, valamint az egyetemisták pedig ösztöndíjban részesülhetnek, valamint az útiköltséget is fedezik számukra.

Forrás: rtv.rs              Fotó: Apczi Jenő

Megújult a magyarkanizsai Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskola mindkét épületének napközije

A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából megújulhatott a magyarkanizsai általános iskola mindkét épületének napközije. A majdnem száz család által igénybe vett szolgáltatásra mostantól már korszerű és jól felszerelt tantermekben kerülhet sor, ahol a gyerekek a napjaik nagy részét töltik.

Az intézmény igazgatója, Szepesi Zoltán kifejtette, hogy két pedagógus foglalkozik a gyerekekkel és a fókuszban főleg a tanulás áll, ebben segítik a diákokat. Természetesen ez mellett azért jut idő a minőségi szabadidős tevékenységekre is. Az intézményben lehetőség van még napi háromszori étkezés igénylésére is.

Az igazgató elmondta még azt is, hogy mennyire fontos volt számukra az, hogy a napközit ki tudják bővíteni és meg tudják újítani, mert ebben az aktuális helyzetben még nagyobb szerepe van a napközinek, sokkal jobban felértékelődik a tanulók és szüleik számára. Az intézmény által újabb foglalkozásokat, tartalmakat tudnak hozzáadni a gyerekek fejlődéséhez, tanulmányaihoz, ez pedig nagy segítség a szülők részére is. Kiemelte azt is, hogy magyar és szerb fiatalok egyaránt vannak a napköziben, ezáltal pedig a multikulturális szemléletmódnak is nagy a jelentősége a környezetben.

A Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Jerasz Anikó elmondta, hogy már hosszú ideje gond nélkül működik Magyarkanizsán a napközis szolgáltatás és a jövőben ugyanígy támogatni fogja az intézmény működését az MNT. Az iskola mindkét épületében befestették a napközis termek falait, azokat okos táblával, hordozható számítógépekkel, írásvetítővel, okos televízióval, új bútorzattal szerelték fel. Az említetteken túl pedig volt lehetőség játékok és rajzeszközök beszerzésére is, így teljes mértékben korszerűsödött a két, napközisek fogadására alkalmas terem.

Fejsztámer Róbert városi polgármester elmondta, hogy ez a támogatás iskolafejlesztési, pedagógiai, valamint közösséget összetartó programnak is tekinthető egyben. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a tény, hogy a támogatásból játékokhoz is jutott az intézmény, azonban ezzel párhuzamosan a tanulásban használatos segédeszközök mind az odajáró diákok javát szolgálják majd.

A beruházás összértéke 1 millió 500 ezer dinár volt, melyet teljes egészében a Magyar Nemzeti Tanács támogatott.

Forrás: vajma.info     Fotó: Apczi Jenő

Birkózóakadémia a vajdasági fiatal tehetségek felfedezéséhez

Már a belső munkálatok folynak a Magyarkanizsán található Vajdasági Birkózóakadémia épületén. A létesítmény a magyar kormány 2,9 millió eurós támogatásából valósul meg. Az építkezés továbbra is a tervezett ütemben halad; Fejsztámer Róbert városi polgármester elmondta, hogy az alakuló létesítménynek köszönhetően az országos sportéletben kitüntetett helye lehet majd a településnek.

Rámutatott, hogy oktatási szempontból is fontos szerepe lesz az akadémiának, hiszen egy plusz hátteret ad arra, hogy megerősítsék a középiskolai oktatást a község területén. Az idegenforgalom tekintetében szintúgy jelentős, mivel a sportturizmus egy újabb lehetőség lesz Magyarkanizsa életében. A professzionális sportolás ügyében pedig szintén megkerülhetetlen szerepe lesz, mivel hivatásos sportolók nevelkednek és edzenek majd ott nap, mint nap.

A Szerbiai Olimpiai Bizottság vezetői mellett Nenad Lalovic, a Birkózó Világszövetség elnöke és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is személyesen megtekintették az akadémia készülő épületét. Az olimpiai bizottság elnöke, Bozidar Maljkovic szerint a bizottság kihelyezett üléseit is megtarthatják ott, valamint a modern felszerelés miatt gond nélkül alkalmas lesz a külföldi sportolók fogadására is.

Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke biztos benne, hogy számos vajdasági fiatal tehetség felfedezéséhez vezet majd a létesítmény létrejötte. Elmondta, hogy az életre kell felkészíteni majd az ott tanuló növendékeket, hiszen nem lehet mindenki nagy bajnok. Viszont fontos, hogy mindenki életképes és életrevaló legyen, készen álljon az élettel járó kihívásokra. Hozzátette még, hogy edző- és bíróképzést is indítani akarnak majd az akadémián belül.

Forrás: pannonrtv.com   Fotó: Molnár Ádám

Megújult a magyarkanizsai Művészetek Háza nagyterme

Megújult a magyarkanizsai Művészetek Háza nagyterme. Új székekkel, új padlószőnyeggel, valamint korszerű lépcsővilágítás is került a nagyterembe.

A helyi önkormányzat sikeresen pályázott a szerbiai művelődési és tájékoztatási minisztériumnál, ahol 4 millió dináros összeget nyertek.

Vörös Túrú Anita, a magyarkanizsai önkormányzat művelődéssel megbízott tagja elmondta, hogy az önkormányzat és a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény további 4 millió dinárral járult hozzá a mintegy 8 millió dináros beruházáshoz.

- Az idei évben számos rendezvénnyel lettünk szegényebbek, de a munka nem állt meg. Önkormányzatunk számára nagyon fontos a színvonalas kulturális élet biztosítása a polgáraink számára, ezért kiemelt fontosságunak tartjuk, hogy művelődési intézményeink felszereltsége is fejlődjön. Jelen beruházás is erről ad tanúbizonyságot.

Nadrljanski Tornai Erika, a magyarkanizsai Cnesa OMI igazgatója elmondta, hogy nagy szükség volt már erre a beruházásra, mert a régi berendezés illetve bútorzat több mint 30 éves volt. Hozzátette azonban, hogy a lecserélt székek sem vesztek kárba, 100 darab szék a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolába került, míg a többi 220 szék a magyarcsernyei Művelődési Házba.

Forrás: vajma.info

Kép: https://www.facebook.com/fejsztamerrobert

Megvannak 2019 legjobbjai Az Utazónál! – Magyarkanizsai éttermet is díjaztak Magyarországon

A magyarkanizsai Békavár éttermet választotta 2019 vajdasági magyar éttermének Az Utazó című magyarországi magazin. Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóit díjazó közönségszavazáson a tavalyi esztendő legnépszerűbb szálláshelyéről is döntöttek. Ebben a kategóriában a zentai Fantastico Panzió érdemelte ki a 2019 vajdasági magyar szálláshelye elismerést. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Pannon RTV-nek azt nyilatkozta: ”Mindkettőben voltam már személyesen is, úgyhogy szerintem jó helyre kerülnek a díjak.”

A budapesti díjátadón személyesen is részt vett a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke is.

„A turizmus szempontjából jó hír, hogy Magyarország ma a Covid-járványt nézve is biztonságos országnak számít. Ugyanakkor az elmúlt évek nemzetpolitikájának eredményeként azt is elmondhatjuk, hogy ma már nemcsak oktatási, kulturális, gazdasági szempontból, hanem turisztikai szempontból is egységes Kárpát-medencéről beszélhetünk. Ezért ha a kilátásokról gondolkodunk – mert nem szabad elfeledni, hogy a legnehezebb körülmények között is teremtődnek új lehetőségek – a belföldi turizmus kiemelkedő jelentősége mellett a Kárpát-medencei együttműködésnek a turizmus területén is egyre nagyobb szerep juthat” – idézte a nemzetpolitikai államtitkárt a Külhoni magyarok portál.

Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke a díjátadón mondott beszédében azt mondta, bízik benne, hogy a turizmus járványt követő magához térése után a minőségi szolgáltatók fognak előnybe kerülni. „Meggyőződésem, hogy a minőségből a legnehezebb helyzetben sem szabad engedni” – fogalmazott a szakember.

A szavazás eredménye, 2019 legjobb szolgáltatói:

Az év családbarát szállodája 2019: Kolping Hotel Spa & Family Resort

Az év wellness szállodája 2019: Oxigén Hotel Family & Spa

Az év szállodai üzemeltetője 2019: Continental Group

Az év üzleti szállodája 2019: Intercontinental Budapest

Az év konferencia szállodája 2019: Continental Hotel Budapest

Az év turisztikai városa 2019: Nyíregyháza

Az év gyógyfürdője 2020: Bükfürdő Thermal & Spa

Az év wellness fürdője 2019: Hungarospa

Az év víziparkja 2019: Aquaworld Élményfürdő

Az év utazási irodája 2019: TUI Magyarország

Az év légitársasága 2019: KLM

Az év városnéző szolgáltatója 2019: City Sightseeing Budapest

Az év budapesti étterme 2019: Rosenstein Vendéglő

Az év vidéki étterme 2019: Kistücsök Étterem

Az év szállodai étterme 2019: Láng Bistro & Grill

Az év magyaros étterme 2019: Lajosmizsei Tanyacsárda

Az év online megoldása 2019: Hotel&More Group

Az év erdélyi magyar szálláshelye 2019: Szent Kristóf Panzió Tusnádfürdő

Az év erdélyi magyar étterme 2019: Restaurant Mikó Kolozsvár

Az év kárpátaljai magyar szálláshelye 2019 Kis Virág Panzió, Nagybégány

Az év kárpátaljai magyar étterme 2019: Vadász Csárda, Gát

Az év felvidéki magyar szálláshelye 2019: Amade Château, Nyékvárkony

Az év felvidéki magyar étterme 2019: Arany Kárász, Nyékvárkony

Az év vajdasági magyar szálláshelye 2019: Fantastico Panzió, Zenta

Az év vajdasági magyar étterme 2019: Békavár, Magyarkanizsa

Az év muravidéki magyar szálláshelye 2019: Cuk Borház, Lendvahegy

Az év muravidéki magyar étterme 2019: Hancsik Falusi Turizmus, Dobronak

Az év horvátországi magyar szálláshelye 2019: Citadella, Várdaróc

Az év horvátországi magyar étterme 2019: Darócz Étterem, Várdaróc

A magyar emlékek felelevenítésére is hangsúlyt fektetne a város új idegenforgalmi programja

Hello Kanizsa néven indított idegenforgalmi programot Magyarkanizsa, amely gasztronómiai érdekességekkel és legendákkal várja a szerbiai és magyarországi turistákat. Közleményük szerint a kisváros szeretné megismertetni történelmi és természeti kincsekben gazdag vidékét, és a turisztikai szolgáltatások mellett a helyi magyar emlékek felelevenítésére helyezné a hangsúlyt.

Az ide látogatók turistahajókról nézhetik meg júniusban a tiszavirágzást, de a határt is bejárhatják traktorral.

A városban egyszerre van jelen a szerb és a magyar, valamint a Tiszához kapcsolódó gasztronómia. A térséget övező színes legendák által megelevenedik Bartók Béla hagyatéka, Attila sírjának legendája és Rózsa Sándor története is, írják közleményükben.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere a látni- és tapasztalnivalók kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy "a Megy a gőzös kezdetű népdalban a gőzös hozzánk, a magyarkanizsai állomásra jön".

"A Hello Kanizsa programmal (...) szeretnénk elültetni a turisták fejében, hogy Magyarkanizsán is van bőven látnivaló. Mivel közel vagyunk a határhoz, ideális úti cél vagyunk most a magyar turisták számára is. Itt egyszerre lehetnek külföldön és otthon, hiszen nincsenek nyelvi nehézségek, szinte mindenki beszél magyarul. Eközben a szerb ételek és kultúra is átitatja a térséget, így egyedülálló, vegyes közegbe csöppennek" - közölte.

A politikus kiemelte, szeretné, ha néhány éven belül a turizmus határozná meg a vidék arculatát, ehhez minden adott, hiszen a térség gyógy- és termálvizekben gazdag, és várhatóan elkészülhet a régóta tervezett wellness hotel is.

A város önkormányzata 2016 és 2020 között több mint 1,2 millió eurót költött turisztikai infrastruktúrafejlesztésre, a rendezvényeket pedig évi 112 ezer euróval támogatja az önkormányzat - olvasható a közleményben. A kínálatról bővebben a http://hellokanjiza.rs/ oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Esti csónakos, fáklyás ereszkedéssel zárult az idei Tiszavirág Fesztivál

A Tűz útja a vízen elnevezésű csónakos, fáklyás ereszkedéssel és tábortűz gyújtással zárult az idei Tiszavirág Fesztivál Magyarkanizsán. A kajakháztól mintegy 30, fáklyákkal díszített csónak, kenu és a Tiszai Tangó sétahajó indult alkonyatkor a 40 perces útra, így megközelítőleg százötvenen csónakáztak és hajóztak a mólótól a strandig a Tiszán. Az ereszkedőket a strandon több mint százan várták, ahol közösen, muzsikaszó mellett tábortüzt gyújtottak.

A Tiszavirág Fesztiválra nagyon sokan kilátogattak, a járvány után ugyanis ez volt az első rendezvény a Tisza-parti városban. Iván Attila (Cinema Filmworkshop), az esemény szervezője elmondta, a tavalyi évben indították útjára a fesztivált azzal a céllal, hogy összegyűjtsék és bemutassák a tiszavirágzásról készült értékeket. A fesztiválon lehetőség volt légi felvételeket készíteni, valamint a folyó virágzásáról kisfilmeket is vetítettek az érdeklődőknek, később pedig hangulatos koncerttel szórakoztatták a Tisza-partra látogatókat.

A fesztivlt záró "TŰZ ÚTJA A VIZEN" FÁKLYÁS ERESZKEDÉS és TÁBORTŰZ GYÚJTÁS elnevezésű akciót Sarnyai Csaba, a Tiszai Tangó hajóskapitánya szervezte.